Romlottak az üzleti kilátások Japánban

2011.04.04. 11:20

Romlottak a legnagyobb japán vállalatok üzleti várakozásai a japán jegybank által a március 11-i pusztító természeti csapások óta először közzétett adatok szerint.

A nagyobb vállalatok jelenlegi üzleti hangulatát jelző mutató a földrengés és a szökőár után és a teljes időszakban is plusz 6 pont volt. A júniusi kilátások azonban a teljes felmérésben tapasztalt plusz 2 pontról mínusz 2 pontra csökkentek a természeti csapás utáni időszakban.  

Elemzők azonban óvatosan fogadták a nyilvánosságra hozott adatokat. Adacsi Mazamicsi, a JP Morgan Securities vezető elemzője szerint elképzelhető, hogy több vállalatnál a földrengés előtt töltötték ki a felméréshez tartozó kérdőívet és csak utána küldték el. "Ez az olvasat ezért félrevezető lehet, ha fel akarjuk mérni a földrengés hatásait" - tette hozzá.

A hangulatmutató az első olyan nyilvánosságra hozott adat, amely betekintést adhat a természeti csapások gazdasági hatásaiba, ugyanakkor a katasztrófa utáni adatok csupán az összes válaszadó 23,6 százalékának válaszait tükrözik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport