Külföldi kárért a Mabisz fizet a MÁV Biztosító helyett

2011.04.06. 12:41 Módosítva: 2011.04.06. 17:30

A Legfelsőbb Bíróság (LB) döntése szerint a csődbe ment MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) ügyfele által külföldön okozott kárt a MABISZ, mint ún. Nemzeti Iroda nem az ügyfél, hanem a MÁV Biztosító Egyesület helyett fizette meg - mondta Kovács Kázmér ügyvéd sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Az ügyvéd a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NIT Hungary) felkérésére az egyik tagja nevében kért felülvizsgálatot a Legfelsőbb Bíróságon egy jogerős ítélet ellen, amely arra kötelezte a fuvarozót, hogy egy Angliában okozott kárért a MABISZ által a külföldi károsultnak (az ottani biztosítói szervezeten keresztül) kifizetett összeget a biztosítási jogszabályok alapján térítse vissza a MABISZ-nak.

Az LB kimondta: a MABISZ ilyenkor nem a biztosított fuvarozó, hanem a csődbe ment biztosító helyett köteles fizetni, ezért biztosításjogi alapon nem követelheti az általa kifizetett összeg megtérítését a károkozótól. A mostani ítélet nem vonatkozik azokra, akik belföldön okoztak kárt, amit a MÁV ÁBE nem fizetett ki, és nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a MABISZ megtérítési igényét esetlegesen más, nem biztosításjogi alapon a bíróságok alaposnak ítéljék.

A döntés azonban mégis fordulatot hozott, mert mind a MABISZ-nak, mind a bíróságoknak a továbbiakban a külföldi károkozások esetén az eddigitől eltérő jogi alapokon kell vizsgálniuk, hogy van-e lehetőség a MÁV Biztosító által nem térített károk behajtására a MÁV biztosítottakkal szemben.