Még három évig védik a szlovák és a litván termőföldet

2011.04.14. 17:10

Az Európai Bizottság (EB) csütörtökön úgy döntött, hogy engedélyezi Szlovákia és Litvánia számára a termőföld-vásárlási moratórium meghosszabbítását három évvel.

Az EB így már négy tagállamnak engedélyezte az átmeneti időszak kiterjesztését. A magyar kérelemről tavaly december 20-án, Lettország kérvényéről idén április 7-én döntött a brüsszeli bizottság.

A döntések értelmében az érintett államokban 2014. április 30-ig érvényben maradnak az ott lakóhellyel nem rendelkező uniós polgárokra és jogi személyekre vonatkozó termőföldszerzési korlátozások.

A bizottság az átmeneti időszak meghosszabbítását a kérelmezők által szolgáltatott információk alapján hagyta jóvá, amelyek "rávilágítottak arra, hogy a hosszabbítás nélkül fennáll annak a veszélye, hogy a mezőgazdasági földterületek piacán súlyos zavarok lépnek fel" - áll az EB csütörtöki közleményében.

Az Európai Unióhoz (EU) 2004-ben csatlakozott államok közül Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország és Szlovákia 7 éves termőföld-vásárlási moratóriumot alkudott ki az EU-val. Lengyelország 12 évre kapott engedélyt.

Csehország és Észtország nem kérte a moratórium meghosszabbítását, így ebben a két tagországban április végén felszabadul a termőföldpiac.

A moratórium meghosszabbítását sikerrel kérelmező négy tagállamban - Lettországban, Litvániában, Magyarországon és Szlovákiában - három év múlva, 2014-ben szűnnek meg a korlátozások.

Lengyelország esetében a 2003-as csatlakozási szerződés értelmében nem lehetséges az átmeneti időszak meghosszabbítása, a moratórium így 2016-ban lejár.