Bencsik: Készen kell állnunk a napelemgyártásra

2011.05.17. 13:42

Magyarországnak fel kell készülnie a villamos energiát termelő napelemek gyártására és telepítésére, mivel az évtized második felében jönnek a jelenleginél jóval nagyobb hatásfokú eszközök, és ezzel a megtérülés is jelentősen lerövidül, mondta Bencsik János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége által rendezett konferencián kedden Budapesten.

A jelenleg társadalmi vitán lévő nemzeti energiastratégiáról az államtitkár elmondta, hogy az évtized végéig még növekedni fog a földgázzal előállított villanyáram mennyisége, de az erdőket eltüzelő biomassza erőműveket az idén már korlátozza az állam.

Az államtitkár a konferencián kifejtette: két éven belül fel kell újítani az energetikai gépgyártást, de ezt azokban a szegmensekben kell megtenni, ahol már van gyártási kezdemény és magyar kutatási eredmény is. Két területet jelölt meg: a biomassza tüzelőberendezéseket, valamint a napenergiás berendezéseket, vagyis a villamos energiát termelő napelem-, valamint a meleg vizet előállító napkollektor-gyártást.  • Hírek
  • Árfolyam