Javult a világgazdasági hangulat

2011.05.18. 12:48

A 2011-es második negyedévi világgazdasági állapotfelmérés szerint kismértékben, de tovább javult a gazdasági hangulatindex. A müncheni ifo gazdaságkutató intézet és a párizsi nemzetközi kereskedelmi kamara (ICC) által végzett felmérés összességében arra a következetésre jut, hogy a következő hat hónapban mérsékelt ütemben, de folytatódik a világgazdasági fellendülés.

Az összesített világgazdasági hangulat index az idei második negyedévben 107,7 pontra emelkedett az első negyedévi 106,8 pontról. 2010 második negyedévében 104,1 ponton, 2009 második negyedévében pedig 65,2 ponton állt az index.

Az inflációs aggodalmak világszerte erősödtek, átlagosan 3,8 százalékos inflációra számítanak a megkérdezettek, szemben az első negyedévi 3,4 százalékkal. A felmérésben részt vevők többsége jegybanki kamatemelésre is számít hat hónapos távlatban.  

A jelentés szerint a szakértők megfelelőnek tartják az amerikai dollár, az euró és a font-sterling jelenlegi árfolyamát, ellenben a jent túlértékeltnek tekintik. A dollár árfolyamának lényeges változását nem várják az elkövetkező hat hónapban.

A megkérdezett szakértők a költségvetési deficitet nevezték a legsürgősebben megoldandó gazdasági problémának világszerte. Megítélésük szerint a második helyen az infláció áll, harmadik helyre esett vissza a korábban listavezető munkanélküliség.