Az árfolyamrögzítés is mozgathatja a forintot

2011.05.26. 08:00

Csütörtök reggel a forint 269,96/euró volt vételi oldalon, hajszállal gyengébb a szerdai késői 269,80/eurónál. A svájci frankkal szemben 219,04/franknál tartott, 0,21 százalékkal erősebben a szerda estinél.

A devizahitelesek megsegítésére szánt árfolyamrögzítés várható bejelentése valószínűleg nem hat közvetlenül a forint árára, mivel a részletek már napok óta ismeretesek, azonban hosszabb távon ez az intézkedés növelheti a bizalmat a magyar gazdaság iránt, írta elemzők véleményét idézve a Dow Jones hírügynökség csütörtök reggel.

Ettől eltekintve csakúgy, mint a térségi és más, kockázatosabb valutákét általában, a forint pályáját is az euró helyzetét nehezítő fejlemények határozzák meg: a növekvő óvatosság, a kockázatkerülés részint a második félévei világgazdasági kilátások miatt, részint a hírek és híresztelések miatt, amelyek a görög kormányzati adósság esetleges átalakítása, csökkentése körül burjánzanak.

A forint szerda este 0,20 százalékkal, a cseh korona 0,28 százalékkal, a lengyel zloty 0,45 százalékkal gyengébb volt a kedd estihez képest az euróval szemben.