Üvegipari központ épül Szatymazon

2011.05.26. 11:28

Uniós támogatással, mintegy 2,4 milliárd forintos beruházással új, közel 25 ezer négyzetméteres termelő és logisztikai központot épít Szeged közelében Közép-Európa meghatározó üvegkereskedelmi és -feldolgozó vállalkozása, a Szilánk-csoport.

A teljes összegből 1,5 milliárd forint  - amiből 683 millió forint pályázati támogatás - jut a 13 ezer négyzetméteres új termelőcsarnokra, ahol egy helyre kerülnek a társaság jelenleg egymástól elkülönült üzemrészekben folyó gyártási tevékenységei. További 900 millió forintot fordítanak egy 8 ezer négyzetméteres új logisztikai központra 250 millió forintnyi pályázati támogatás felhasználásával.

Az építési munkák az Arcadom Zrt. kivitelezésében a tervek szerint szeptember végére fejeződnek be.

Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár a magyar vállalkozások innovációs képessége egyik jó példájának tartja a Szilánk-csoport fejlődését. A politikus az eseményen elmondta, az új beruházás megfelel a legszigorúbb energetikai igényeknek. A korszerű megoldások minimálisra csökkentik az üzemeltetéshez szükséges energiaigényt, s a termelés során keletkező „hulladék hőt” is felhasználják. Zárt rendszerű cirkulációs megoldással újrahasznosítják a gyártás során felhasznált vizet, az épületekre hulló csapadékkal pedig a zöldterületek öntözését oldják meg.

Varga Gusztáv közel százéves hagyomány folytatásaként 1989-ben nyitotta meg Szilánk néven képkeretező és üvegező műhelyét Szegeden. 1997-ben, amikor a vállalkozás tevékenységi köre nagykereskedelemmel, üvegfeldolgozással, szigetelőüveg-előállítással és üvegipari gépek gyártásával bővült, a cég nagyobb, kéthektáros telephelyre költözött. Az egykori Szegedi Konzervgyár területén a cégcsoport 2003-ban alakította ki 12 hektáros központját. A cégcsoport forgalma 2010-ben 22 millió euró volt, s mintegy 300 embernek adott munkát, termékeit öt kontinens harminc országában forgalmazzák.