Rekordot döntött a WTI és a Brent árkülönbözete

2011.06.07. 18:12

ekordnagyságra, több mint 17 dollárra szökött az amerikai WTI könnyűolajfajta és az északi-tengeri Brent hordónkénti árának különbözete a keddi kereskedésben.

A Brent irányadó határidős árfolyama hordónként 94 centtel 115,42 dollárra nőtt, miközben a WTI ára 94 cent csökkenéssel 98,06 dolláron állt közép-európai idő szerint kedd délután, így a két olajfajta árának különbözete 17 dollár 36 centre ugrott.

A piac ezen a héten a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) szerdai találkozójára figyel, ahol egyes elemzők szerint a kartell a termelési kvóták emeléséről dönthet. OPEC-közeli források egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak az utóbbi napokban: egyesek kvótaemelést, míg mások a jelenlegi kibocsátási szintek tartását jósolták.

Korábban az olaj nemzetközi jegyzésárai jelentős mértékben nőttek az észak-afrikai, illetve a közel-keleti politikai zavargások hatására. Akkor sokan a kieső termelési kapacitások pótlására bíztatták az olajtermelő államokat. Bár néhány állam, így Szaúd-Arábia már februárban jelezte, hogy több olajat exportál, hivatalos OPEC-határozat nem született a kvótaemelésről.

Richard Ilczyszyn, a Lind-Waldock elemzője szerint a piac már beárazta a magasabb kínálatot és a Brent most az euró erősödése, a dollár gyengülése, valamint az európai piacok, az esetleges újabb közel-keleti kínálati sokkoknak való közvetlenebb kitettsége miatt drágult.

Elemzők ugyanakkor nem látnak fundamentális magyarázatot a WTI és a Brent árfolyamának ilyen mértékű eltérésére. Egy nagyobb bankház kereskedője szerint a WTI árát makro alapok nyomják le, amelyek az amerikai árupiaci kereskedési felügyelet egy várható korlátozó döntése előtt igyekeznek felszámolni pozícióikat.

Az amerikai olajfajtát a központi, cushingi szállítási pont magas készletállománya is sújtja. "Ismerős történet: a cushingi telephelyen túlkínálat van, miközben a Brentet infláció elleni fedezetként használják" - értékelt Tom Brent, a BNP Paribas New York-i elemzője.

A WTI cushingi (Oklahoma állam) szállítási pontján az elmúlt években egyre nagyobb készlet halmozódott fel elsősorban a telephelyről kivezető vezetékek szűkös kapacitása miatt. A Thomson-Reuters olajpiaci elemzője szerint a helyi infrastruktúra hiányosságai egyre több piaci szereplőt a Brent-kereskedés felé irányították, amelyre most a világpiaci olajkereslet egy "tisztább" mutatójának tekintenek.