Magdolna
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Hatvan millió hordó olajat önt a piacra az IEA

2011.06.23. 17:27

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) - tagországai megállapodása nyomán - 60 millió hordó pótlólagos nyersolajat pumpál a jövő hónapban a globális olajpiacokra, hogy ezzel pótolja a líbiai helyzet miatt kieső olajmennyiséget - áll a szervezet MTI-hez is eljuttatott sajtóközleményében.

A szervezet 28 tagországa úgy döntött, hogy tartalékaikból napi 2 millió hordó nyersolajat bocsátanak rendelkezésre, első lépésben 30 napig. A 60 milliós mennyiség felét az Egyesült Államok adja, ez másfél napi amerikai olajfogyasztásnak felel meg.

Az IEA számítási szerint napi 132 millió hordónyi könnyűolaj tűnt el a piacról a líbiai helyzet miatt május végéig.

Ezt a kiesést, valamint a kereslet szezonális növekedését figyelembe véve, az IEA üdvözölte a fő olajtermelők szándékát a termelés növelésére. A 60 millió hordónyi olaj piacra dobásának elsőrendű célja a tényleges termelésnövelésig valamelyest pótolni a kiesett kínálatot.

Elemzők szerint a most piacra dobandó mennyiség éppen elegendő lesz a líbiai termeléskiesés miatti áremelkedés letörésére.

Az IEA tagországok teljes olajkészletei meghaladják a 4,1 milliárd hordót, ebből 1,6 milliárd kizárólag rendkívüli esetekben hívható le. A szervezet nettó olajimportőreinek - jogi kötelezettség mellett - 90 napi nettó olajimportjuknak megfelelő nyersolajat kell tartalékolniuk, ezek az országok azonban jóval az előírt minimum felett tartalékolnak, jelenleg 146 napi nettó importjuknak felelnek meg tartalékaik.

A tartalékok felszabadításának elrendelésétől átlagosan mintegy 13 nap telik el, amíg a rendelkezésre bocsátott olajmennyiség ténylegesen piacra kerül.