Felminősítette Észtországot a Fitch

2011.07.05. 12:42

Felminősítette az elsőrendű osztályzati sávon belül Észtországot kedden a Fitch Ratings, az igen jó növekedési és közpénzügyi helyzettel indokolva a lépést.

A legnagyobb európai hitelminősítő  kedden Londonban közölte, hogy az eddigi "A"-ról "A plusz" szintre emelte a devizában és hazai valutában kibocsátott, hosszú futamidejű észt államadósság besorolását, stabil kilátással. A Fitch egyben megerősítette a rövid lejáratú észt szuverén devizaadósság "F1" osztályzatát, valamint a kereskedelmi adósokra megállapított "AAA" besorolási országplafont, amely a lehetséges legjobb.

A hitelminősítő a felminősítéshez fűzött londoni elemzésében Észtország "szilárd" gazdasági növekedési teljesítményével, "kivételesen" erőteljes közfinanszírozási helyzetével, a csökkenő küladósság-rátákkal és a bankrendszer stabilizálódására utaló jelekkel indokolta az osztályzatjavítást.

A Fitch kiemelte, hogy a észt közadósság tavaly a hazai össztermék (GDP) 6,6 százaléka volt, amely a legalacsonyabb adósságráta az Európai Unióban, és ezt az adósságállományt meghaladják az észt kormány rendelkezésére álló likvid eszközök. Mindemellett az észt államháztartási egyenleg tavaly a GDP-érték 0,1 százalékának megfelelő többlettel zárt, és Észtország ellen az EU soha nem indított túlzott deficit eljárást - áll a Fitch Ratings keddi londoni elemzésében.