Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Görögország támogatását sürgeti Szlovákiától az EU elnöke

2011.07.07. 20:18

Görögország támogatását sürgette Szlovákiától csütörtöki pozsonyi látogatásán Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Az unió csúcsszervének vezetője szerint Görögország támogatásával nem csupán egy súlyos válsággal küszködő országon segít az, aki Athén mellé áll a bajban, hanem közreműködik az egész euróövezet pénzügyi stabilitásának megőrzésében.

A támogatóktól pedig "nem ajándékot kérünk, hanem kölcsönt, amit kamatostul visszakapnak" - érvelt van Rompuy az első görög mentőakciótól az euróövezeti tagok közül egyedüliként távol maradt Szlovákia miniszterelnökével folytatott megbeszélése után.

Iveta Radicova kormányfő szerint Szlovákiában "igen dühös polgároknak" kell megmagyarázni, hogy "olyan problémákkal kell foglalkoznunk, amelyeket nem mi okoztunk."

A Görögországnak tavaly tavasszal összeállított 110 milliárd eurós támogatási csomagból Szlovákia nem vállalt részt, és a tavaly nyáron hivatalba lépett új kormány már több utalást tett arra, hogy a várhatóan hasonló összeget megmozgató második mentőakcióban sem vesz részt.

A szlovákiai lakosság túlnyomó többsége szerint nem volna szabad pénzügyi támogatást nyújtani a jóval gazdagabb Görögországnak - mutatta ki a napokban megjelent felmérésében a Focus kutatóintézet. A felmérés szerint 77 százalék ellenzi az euróövezeti társország megsegítését.