Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Hétfőn tárgyalnak az új görög mentőcsomagról

2011.07.10. 17:04

Hétfőn Brüsszelben tanácskoznak az euróövezet pénzügyminiszterei a Görögországnak nyújtandó újabb hitelcsomagról, majd kedden csatlakozik hozzájuk mind a 27 tagország pénzügyminisztere. Egy későbbi brüsszeli bejelentés szerint az Európai Tanács elnöke, Herman van Rompuy hétfő reggelre külön összehívta az unió csúcsvezetőit, hogy még a pénzügyminiszterek találkozója előtt világos konszenzust alakítsanak az új görög hitelprogram vitás kérdéseivel kapcsolatban.

A hétfő reggeli egyeztetésre Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő Eurogroup elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, valamint Olli Rehn, az unió gazdasági és pénzügyi biztosa kapott meghívást az Európai Tanács elnökétől.

A megbeszéléseken elsősorban arról lesz szó, hogy milyen szerepet vállaljanak a magánbankok az újabb programban, és ezt milyen módon tegyék: az euróövezeti pénzügyminiszterek azt akarják elérni, hogy a 100 milliárd euró körüli hitelből 30 milliárdot a magánhitelezők álljanak a lejáró adósság újrahitelezésével.

Miután világossá vált, hogy Görögországot a 110 milliárd eurós előző mentőcsomag sem mentheti meg az államcsődtől, hetek óta tart egy újabb hitel előkészítése. A francia gazdasági miniszter múlt heti nyilatkozata szerint szeptemberre lesz kész az új mentőcsomag. Az előző, 110 milliárd eurós hitel újabb, 12 milliárd eurós részletének a kifizetését a hét végén hagyta jóvá a Nemzetközi Valutaalap. Egy héttel korábban az Európai Unió is rábólintott a folyósításra, miután Athén további megszorító intézkedéseket fogadott el a pénzügyi egyensúly helyreállítása céljából.