Tőzsdén a Petrom tíz százaléka

2011.07.11. 16:56

A román állam 9,84 százalékos részesedéstől válik meg az osztrák OMV többségi tulajdonában levő Petrom-cégből; a részvénypakett eladása hétfőn kezdődött a bukaresti tőzsén. A Mediafax jelentése szerint ez lesz a legnagyobb tőzsdei értékesítés a bukaresti értéktőzsde történetében.

A pakett 85 százaléka várhatóan nagybefektetőkhöz, így befektetési alapokhoz kerülhet, a maradék kisbefektetőké lehet. A vásárlók július 22-ig legalább 3 ezer részvényből álló csomagokra nyújthatnak be ajánlatot. Egy részvény maximálára 0,46 lej, amelyet a Petrom részvények tavalyi legjobb tranzakciós ára alapján állapítottak meg.

Ha az egész pakettre elérhető lesz a maximális részvényár, ez összesen 610 millió eurót jelentene a román államnak. Az eladást követően a Petromban levő román állami rész 10,79 százalékra csökken. Az osztrák OMV a Petromban 51 százalékos többségi részt birtokol. Románia korábban azt közölte, hogy 2-3 milliárd euró bevételt vár energiaipari vállalatok kisebbségi részesedéseinek privatizálásából.