Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Rekordokat dönt az Apple nyeresége

2011.07.20. 10:01

Az Apple minden korábbinál eredményesebb negyedévet zárt júniusban, a bevétel több mint 80 százalékkal nőtt, a profit pedig 125 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kaliforniai központú cég helyi idő szerint kedd este kiadott gyorsjelentése alapján az adózás utáni nyereség az április-júniusi időszakban az előző évi 3,25 milliárd dollárról 7,31 milliárd dollárra nőtt. A bevétel 82 százalékkal 28,57 milliárd dollárra emelkedett.

"Minden idők legjobb negyedévét zártuk" - mondta Steve Jobs vezérigazgató. Elemzők hozzáteszik: a jelenlegi tendenciák alapján az Apple jövőre megelőzheti a Hewlett Packardot és felzárkózhat az első helyen álló IBM mögé az informatikai, technológiai cégek árbevétel alapján összeállított rangsorában. A döntő lökést a szeptemberre várt iPhone 5 adhatja meg.

Az idei második negyedévben - amely az Apple üzleti évének harmadik negyedéve - összesen 20,34 millió iPhone okostelefont adtak el, ami 142 százalékos növekedés éves szinten. Az iPad táblagépből 9,25 millió darab kelt el, ami a legmerészebb - 7,9 millió darabot valószínűsítő - jóslatokat is messze felülmúló eredmény.

Ugyanakkor az iPod médialejátszó, a korábbi sikertermék egyre kevésbé népszerű, három hónap alatt 7,5 millió darabot vettek meg világszerte, 20 százalékkal kevesebbet a tavalyinál.

A Mac számítógép-sorozat eredménye elmaradt a várttól, összesen 3,95 millió darabot adtak el, míg elemzők 4 millióra számítottak.