Olajvegyipari komplexum épül Szaúd-Arábiában

2011.07.25. 14:28

A szaúd-arábiai Saudi Aramco és az amerikai Dow Chemical Company vegyipari konszern közös vállalata 20 milliárd dolláros beruházással olajvegyipari komplexumot épít a szaúd-arábiai Jubail városban - közölte az Aramco hétfőn.

A Sadara Chemical Company közös vállalat a világ egyik legnagyobb vegyipari komplexumát hozza létre évi 3 millió tonna különféle vegyi anyag és műanyag alapanyag termelő kapacitással.

"A létesítmény kulcsfontosságú szerepet játszik majd a Szaúdi Királyság termelési és gazdasági diverzifikációs törekvésében és egyúttal több ezer magas képzettséget igénylő munkahelyet is teremt" - mondta a Saudi Aramco elnök-vezérigazgatója Khalid Al-Falih.

Szaúd-Arábia az olajvegyipari óriás-beruházással kívánja több lábra állítani gazdaságát, növelni az országban létrehozott hozzáadott értéket és diverzifikálni bevételi forrásait.

Az összesen 26 termelő egységből álló vegyipari komplexum első üzemegységei 2015 második felében kezdik meg a termelést, a teljes kapacitást pedig 2016 végére éri el a létesítmény. A vállalat értékesítési árbevétele a működés megkezdése után néhány év alatt eléri majd az évi 10 milliárd dollárt.