Javíthatnak Magyarország besorolásán

2011.07.29. 13:50

Várhatóan javulni fognak Magyarország hitelminősítői besorolásai a kormány által elkezdett konszolidációs program végrehajtása esetén - jósolták pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az RBC Capital Markets globális befektetési csoport londoni részlege által befektetők számára összeállított, pénteken kiadott közép-kelet-európai térségi állapotjelentés szerint a hitelminősítők a pénzügyi válság idején "túlbuzgó módon" minősítették le Magyarország szuverén adósbesorolásait, az azóta elért javulásokat azonban csak "lassan ismerik el".

Az RBC londoni elemzői szerint a magyar adósosztályzatokra jelenleg érvényben tartott - további leminősítés lehetőségére utaló - negatív kilátások sem indokoltak már, és a ház azzal számol, hogy középtávon mindhárom nagy hitelminősítő egy-két fokozattal javítja Magyarország besorolásait, ha a kormány tartja magát konszolidációs terveihez.

Jelenleg a három nagy hitelminősítő - a Fitch Ratings, a Standard & Poor's, és a Moody's Investors Service - egyaránt a befektetési ajánlású osztályzati sáv legalsó szintjén tartja nyilván a magyar államadósságot, az S&P és a Moody's negatív, a Fitch stabil kilátással.  • Hírek
  • Hírek