Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Lassult az euróövezeti infláció

2011.07.29. 12:34

Meglepetésre lassult az euróövezeti infláció júliusban, derült ki az Eurostat pénteki gyorsbecsléséből, amelnynek nyomán bizonytalanabbá vált, hogy mikor emelhet kamatot az Európai Központi Bank (EKB).

A júliusi fogyasztói árak 2,5 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest a júniusi 2,7 százalék után. Elemzők a júniusival megegyező éves inflációra számítottak.

Az Eurostat gyorsbecslésében nem közöl a fogyasztói árak havi változására vonatkozó számokat. Az EKB július 7-én emelt kamatot, idén másodszor, részben a magas infláció miatt, amely meghaladja a két százalék körüli célját.

Az Eurostat júliusi inflációs adata azért is meglepő, mert a legerősebb európai gazdaságban, Németországban ugyancsak nem végleges számítások szerit az infláció három hónapja legmagasabb szintre, 2,4 százalékra nőtt a júniusi 2,3 százalékról, elsősorban a nyersolaj áremelkedés miatt. A szakértők szinte biztosra vették, hogy az EKB szeptemberben 1,75 százalékra emeli az irányadó kamatot a jelenlegi 1,50 százalékról. A nemrég közölt nem végleges júliusi német inflációs adat is alátámasztotta ezt a várakozást.