A hitelminősítőket vizsgálja az olasz ügyészség

2011.08.04. 20:01

Miközben a világ a pénzügyi válság kezdete óta szeretne fogást találni a minden baj okozóinak kikiáltott hitelminősítőkön, Olaszország most a jog eszközeivel veszi fel a harcot velük: fogyasztóvédő csoportok panasza alapján ügyészek indítottak vizsgálatot a világ két vezető hitelminősítője, a Moody's és a Standard and Poor's ellen, azzal a váddal, hogy a cégek "abnormális" turbulenciát okoztak az olasz részvénypiacokon.

A két hitelminősítő milánói irodáiban az ügyészség iratokat foglalt le, és felkérték a Consob piacfelügyeletet, hogy szolgáltasson dokumentumokat a két cég olaszországi bejegyzésével kapcsolatban.

Az első panaszt a fogyasztóvédők a Moody's ellen nyújtották be, miután a cég tavaly májusban jelentést közölt arról, hogy a görög válság hogyan érintheti az olasz bankokat. Az S&P ellen azt követően léptek fel a fogyasztóvédők, hogy a hitelminősítő idén májusban azzal fenyegetett: hatalmas államadóssága miatt leminősíti Olaszországot.

Az ügyészek vizsgálata kiterjed arra is, hogy júliusban bizonyos tömeges részvénypiaci eladásokkal kapcsolatban felmerülhet-e bűncselekmény gyanúja, illetve nem lehet-e szó célzott spekulatív támadásokról.

A Consob a múlt hónapban már felszólította a két hitelminősítőt, hogy értékeléseiket ne a napi tőzsdei kereskedés idején hozzák nyilvánosságra. Az S&P olaszországi irodája közleményben tudatta: véleménye szerint a vizsgálat alaptalan. A Moody's azt közölte, hogy együttműködik az olasz hatóságokkal.