Csökkent a csődök száma Németországban

2011.08.09. 15:33

Németországban tovább csökkent a vállalati csődök száma, a kedden megjelent adatok szerint májusban már kilencedik hónapja tartott a kedvező tendencia.

A német statisztikai hivatal szerint 2 611 vállalkozás jelentett fizetésképtelenséget májusban, ami 3 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest.

Az első öt hónapban 7 százalékkal csökkent a végveszélybe jutott cégek száma Németországban. A felszámolók, végelszámolók és csődkezelők országos szövetsége (VID) szerint ugyan már tapasztalhatók a konjunktúra gyengülésére utaló jelek, de számottevő növekedésre csak ősszel kell számítani. Ez azonban csupán szezonális jelenség és nem a gazdasági fejlődés megbicsaklásának egyértelmű mutatója - hangsúlyozta a szervezet.

Ugyanakkor a magáncsődök száma emelkedett májusban, január óta első alkalommal. A 82 milliós országban összesen 9.383 magánszemély jelentette be hivatalosan, hogy tartósan nem tud eleget tenni fizetési kötelezettségeinek, ami 9,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Szakértők azonban felhívják a figyelmet, hogy a tendencia javulást jelez, az év első öt hónapját együttvéve 2,2 százalékkal csökkent a magáncsődök száma, ami a vállalati szférában megfigyelhető folyamatokhoz hasonlóan arra utal, hogy egyelőre elült a 2008-ban kiteljesedett világgazdasági válság miatt megindult csődhullám Magyarország első számú gazdasági partnerénél.

A magyar gazdaságban egyelőre nem javul a helyzet, az Opten céginformációs szolgáltató társaság alapján az év elejétől július végéig összesen 11.507 cég vált fizetésképtelenné, ami 9,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Az idén eddig összesen 13 694 végelszámolási eljárást indítottak Magyarországon, ez 58,1 százalékkal haladja meg a tavaly január-júliusi számot, és már most több, mint amennyit 2010 egészében regisztrált az Opten.