Lassult a francia gazdaság növekedése

2011.08.12. 08:30

Franciaországban a második negyedévben nem változott a hazai össztermék (GDP) az év első három hónapjához képest. A növekedés leállása az euróövezet második legnagyobb gazdaságában tovább erősítheti az államháztartási folyamatok körüli aggodalmakat - kommentálták elemzők a francia statisztikai hivatal (Insee) pénteken megjelent, előzetes becslésen alapuló adatait.

Elemzők 0,3 százalékos GDP-növekedést vártak. Az év első három hónapjában még 0,9 százalékkal nőtt a francia gazdaság negyedéves összehasonlításban. A lakossági fogyasztás az első negyedévi 0,4 százalékos növekedés után visszaesett, 0,7 százalékkal csökkent.

Csökkent az import is - 0,9 százalékkal -, az első negyedévi - 0,4 százalékos - bővülés után. Az export stagnált az április-júniusi időszakban, míg az év első három hónapjában 1,8 százalékkal nőtt - áll a jelentésben.

A pénzügyi piacokon az utóbbi napokban eluralkodott pánikszerű hangulat egyik fő kiváltó oka az a félelem volt, hogy az Egyesült Államok után Franciaország is elveszítheti elsőrendű adósbesorolását. A kormány az államháztartási hiányt a tavalyi 7,1 százalékról 5,7 százalékra kívánja csökkenteni, elemzők szerint azonban ez aligha sikerülhet, ha az éves szintű GDP-növekedés 2011 egészét tekintve nem éri el a kormány által várt 2 százalékot.