Mélyponton az európai szolgáltató szektor növekedése

2011.09.05. 12:14

Már az egymást követő ötödik hónapban lassult az euróövezeti szolgáltató szektor növekedése augusztusban, a bővülés üteme két év óta a legalacsonyabb volt - derül ki a Markit kutatóintézet hétfőn ismertetett beszerzési menedzser mutatójából. Az index 51,5 pont volt augusztusban a júliusi 51,6 pontot követően, összhangban az első becsléssel és az elemzők várakozásával. Júniusban még 53,7 pont volt a mutató.

A Markit elemzői szerint az adat aggodalomra ad okot, mivel a szolgáltatási szektor teljesítményének a csökkenése most már valamennyi euróövezeti tagállamban érezhető, igaz más-más mértékben. A legnagyobb gazdaságban, Németországban 22 havi mélypontra esett vissza a mutató, Spanyolországban már a második hónapban, Olaszországban a harmadik hónapja zsugorodott az ágazat.

A jövő megítélésére vonatkozó mutató is romlott, 57,6 pontra a júliusi 63,4 pontról, ez a legalacsonyabb érték 2009 óta. A kilátásokra vonatkozó mutató Németországban csökkent a legnagyobb mértékben, ami szintén azt támasztja alá, hogy a rossz közérzet a perifériáról átterjedt a korábban gyorsan növekvő országokra is.