Japán csomaggal küzd az erős jen ellen

2011.09.20. 13:36

Elsősorban a vállalkozásokat segítő csomagtervet jelentett be a japán kormány kedden, az erős jen hatásainak ellensúlyozására.

Az új csomag értelmében a kormány emelni tervezi a támogatásokat azon cégek számára, amelyek új beruházásokat hajtanak végre Japánban és bátorítani akarja a vállalkozásokat, hogy tengerentúli energiaforrások fejlesztésében vegyenek részt. A terv a munkahelyteremtő, illetve a foglalkoztatást támogató programokra helyezi a hangsúlyt.

A programot a folyó pénzügyi évre pótlólagosan összeállított, immár harmadik különköltségvetésből finanszírozzák. A kormány kedden kiadott havi jelentésében változatlanul fenntartotta a japán gazdaság állapotával kapcsolatos eddigi értékelését: a gazdaság élénkülőben van, de nehézségei továbbra is fennállnak.

A korábbi kormányzati intézkedések nem hozták meg a kívánt hatást, nem enyhítették érdemben a jen erejét. A svájci jegybank korábbi árfolyamkorlátozó intézkedése nyomán Azumi Dzsun japán pénzügyminiszter cáfolta a híresztelést, hogy japán a svájci példát követve árfolyamkorlátot vezetne be devizájára. Noda Josihiko újonnan hivatalba lépett japán miniszterelnök közölte, hogy a jen erősödésének problémáját elsősorban monetáris eszközökkel kell kezelni, de konkrét lépésre nem szólította fel a jegybankot.