Az Eni újraindította líbiai olajtermelését

2011.09.26. 15:16

Az Eni olasz energetikai holding újraindította líbiai olajtermelését, a vállalat honlapjára hétfőn feltett közlemény szerint a Bengázitól 300 kilométerre délre található Abu-Attifel olajmező 15 olajkútjánál indult újra a termelés, ami egyelőre napi 31 900 hordó.

Az Eni közlése szerint hamarosan további olajkutak termelésbe állítására kerül sor, és ezzel "megfelelő mennyiségű nyersolaj kerülhet" az olajmező és Zuetina kikötő közötti olajvezetékbe.

Az Eni a Moamer Kadhafi ellen februárban kezdődött népfelkelés után állította le líbiai olajtermelését, ami addig napi 273 ezer hordó olajegyenérték (boe) volt. Az észak-afrikai ország rendelkezik a legnagyobb olajkészlettel a kontinensen. A 6 millió lakosú Líbia olaj- és gázexportból származó bevétele közel 40 milliárd dollár volt tavaly.

Elemzők szerint közel egy év múlva éri el Líbia olajtermelése a háború előtti napi 1,6 millió hordó szintet. Az Eni a Líbiában legnagyobb külföldi olajvállalat, amely már az 50-es évek óta jelen van. Az olajtermelésre vonatkozó szerződése 2042-ig szól.