György
14 °C
24 °C

Megszorítások ellen sztrájkolnak a franciák

2011.10.11. 11:02

A kormány megszorító politikája ellen hirdetett kedden sztrájkot öt nagy francia szakszervezet, az akció a tömegközlekedésben és az oktatásban éreztetheti a hatását. A tiltakozó napon mintegy kétszáz utcai tüntetést is szerveznek a nagyvárosokban.

A kormány nyár végén jelentette be, hogy a jövő évi költségvetési tervezetben 12 milliárd eurós megtakarítással számol. Az ennek eléréséhez bejelentett intézkedéseket a szakszervezetek "igazságtalannak és tisztességtelennek" tartják, s lépéseket követelnek a vásárlóerő és a munkahelyek megtartása érdekében.

A szakszervezetek egyebek mellett követelik a közszférában - különös tekintettel a közoktatásra - a leépítések leállítását, valamint különadó kivetését a pénzügyi tranzakciókra. A túlórapénz adó- és járulékmentesítését Nicolas Sarkozy államfő vezette be mandátuma elején, a jövő évi költségvetési tervezet szerint azonban eltörlik ezt a kedvezményt, amit szintén kifogásolnak a szakszervezetek. A bírói szakszervezetek például azért csatlakoztak a felhíváshoz, mert október 1-től minden igazságszolgáltatási eljárás legalább 35 eurós illeték megfizetésébe kerül.