Az osztrák pénzügyminiszter szerint megússzák a leminősítést

2011.11.22. 16:12

Nem változik Ausztria "Aaa" adósminősítése - mondta az osztrák pénzügyminiszter kedden a Moody's delegációjának ausztriai látogatása után az osztrák sajtó beszámolói szerint.

Maria Fekter szavai szerint "jól sikerültek" a megbeszélések a Moody's-zal. Fekter a szokásos keddi kormányülés előtt nyilatkozott erről. A hitelminősítők esedékes tájékozódó látogatásukon jártak Ausztriában. Előzőleg osztrák szakértők arra figyelmeztettek, hogy az olasz adósságválság miatt veszélybe kerülhet Ausztria "Aaa" besorolása, ha a kormány nem tesz lépéseket.

Az osztrák államkötvények felárai a legtöbb euróövezeti államéhoz hasonlóan meredeken emelkedni kezdtek a múlt héten. Az osztrák kormánykoalíció a múlt héten bejelentette egy "adósságfék" alkotmányba iktatásának szándékát, hogy megerősítse a pénzügyi piacok bizalmát. A javaslat eszerint 2016 után a strukturális deficit nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 0,35 százalékát. Az alkotmányos törvényhez az ellenzék támogatását is meg kell szereznie a koalíciónak.