Tekla
5 °C
19 °C

Belgiumnak mégsincs pénze a Dexia kimentésére

2011.11.23. 10:01

Belgium a bajba jutott belga bankház, a Dexia kimentésének újratárgyalását kérheti a francia kormánytól, mivel nem tudja teljesíteni vállalt kötelezettségeit - közölte kedd este a belga napilap De Standaard internetes kiadásában. A lap forrás megjelölése nélkül arról számolt be, hogy Belgium arra kérte Franciaországot, tárgyalják újra a megállapodást. A lap értesülései szerint "lehetséges kimenete" lehet a francia terhek emelkedése.

Október elején a két ország abban állapodott meg, hogy megosztják a csődbe jutott bankház kimentésének terheit. Ennek értelmében Belgium 60,5 százalékos részt vállalt a Dexia finanszírozási szükségleteiből. A De Standaard szerint az ebből eredő terhek 54 milliárd eurós belga kötvénykibocsátást eredményeznének, amely hátráltatná a brüsszeli kormány saját finanszírozását.

A lap írása szerint mind Didier Reynders belga pénzügyminiszter, mind a francia hatóságok is tagadták, hogy veszélyben lenne az októberi megállapodás. Reynders szerdán Párizsba utazik, ahol Liege, a 2017. évi Világkiállítás megrendezésére vonatkozó pályázatáról tárgyal.