Október jó hónap volt a szállodáknak

2011.12.05. 11:29

Míg októberben nőtt a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma az előző év azonos időszakához képest, az első tíz hónap eredményei összességében ennél kedvezőtlenebbek, a szálláshelyek enyhe visszaesést regisztráltak - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

A forgalom háromnegyedét képviselő szállodák vendégforgalma minden hónapban - így októberben is - élénkült, ebben a négycsillagos, illetve a wellness-szállodák szerepe volt meghatározó. A KSH szerint az első tíz hónapban a külföldi vendégek csaknem 9 millió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 5, az éjszakák száma pedig 2 százalékkal nőtt 2010. január-októberhez viszonyítva. A belföldi vendégek száma ugyanakkor 2, az éjszakák száma 5 százalékkal - 8 millióra - esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

A külföldivendég-forgalom szerkezete átalakulóban van, a legjelentősebb küldő országok közül az Olaszországból, a Németországból és a Franciaországból érkezett vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent, míg a Lengyelországból, a Csehországból és az Egyesült Államokból érkezetteké nőtt, az Ausztriából, valamint az Egyesült Királyságból érkezetteké stagnált.