Közel Európa leminősítése?

2012.01.13. 17:00 Módosítva: 2012.01.13. 18:00

Euróövezeti országokat minősíthet le a Standard & Poor's hitelminősítő cég, akár már pénteken, írja a Wall Street Journal. A lap szerint az S&P értesítése eurózóna-kormányok között kering a küszöbön álló lépésről. A hitelminősítő nem kommentálta az értesülést.

A Financial Times péntek délutáni értesülése szerint az "AAA" besorolással ellátott euróövezeti tagállamok közül Franciaország és Ausztria leminősítésére készül az S&P. A londoni gazdasági napilap "egy illetékes" tájékoztatására hivatkozva azt írta honlapján, hogy a két ország besorolását a nemzetközi hitelminősítő egy fokozattal "AA plusz"-ra fogja rontani.

A német "AAA"-hoz a cég állítólag nem nyúl, így Németország maradna az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer (EFSF) egyetlen "AAA" besorolású nagy garantáló országa. A Financial Times szerint ebben a helyzetben az EFSF nehezebben tudna finanszírozást felhajtani a piacról az Írországnak, Portugáliának és Görögországnak szánt segélycsomagokhoz.

Az S&P december 5-én jelentette be, hogy negatív kihatású  vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés lehetőségére utaló  megfigyelés alá vette a 17 euróövezeti tagállam közül 15  köztük a lehetséges legjobb, "AAA" besorolású tagországok, így Németország és Franciaország, a két legnagyobb eurógazdaság  hosszú távú szuverén adósosztályzatait.

A Financial Times pénteki értesülése szerint azonban az "AAA" osztályzatú euróövezeti országok közül az S&P végül Franciaország és Ausztria besorolásának rontásáról döntött.