Javult az üzleti hangulat Németországban

2012.01.17. 12:00

Januárban javult az üzleti hangulat Németországban a ZEW gazdaságkutató intézet kedden publikált adatai szerint.

A következő fél évre előretekintő várakozások indexe hónapok óta tartó folyamatos romlás után decemberhez hasonlóan januárban is emelkedett. A mintegy háromszáz elemző és befektetési szakember megkérdezése alapján összeállított mutató - bár még mindig a negatív tartományban van - mínusz 21,6 pont volt a decemberi mínusz 53,8 ponttal, és a mínusz 49,5 pontos elemzői várakozásokkal szemben.

Az index tavaly július óta a legmagasabb volt januárban és minden eddiginél nagyobb mértékben nőtt azóta, hogy a ZEW 1991-ben megkezdte az adatgyűjtést. A jelenlegi helyzet megítélésének mutatója is javult, 28,4 pontra az előző havi 26,8 pontról. Elemzők 24,1 pontot vártak.

A ZEW elnökének az adatokhoz fűzött kommentárja szerint Németországban láthatóan elérte a mélypontot a konjunktúrára vonatkozó várakozások mutatója, ami azt jelenti, hogy a konjunktúra várhatóan a jelenlegi szinten stabilizálódik a következő félévben. Wolfgang Franz ugyanakkor utalt arra, hogy az európai adósságválság továbbra is komoly kockázati tényezőt jelent.