Londoni elemzők: folytatódó MNB-szigorítás

2012.01.19. 13:23

IMF/EU-megállapodásról szóló bíztató magyar kormányzati nyilatkozatok ellenére a magyar jegybanknak valószínűleg folytatnia kell a monetáris szigorítást, mivel a Magyarországgal kapcsolatos befektetői kockázatkerülés várhatóan erős marad a megállapodás aláírásáig - jósolták londoni elemzők.

Bank of America-Merrill Lynch közgazdászai elemzésükben úgy vélték, hogy az MNB a jövő keddi monetáris tanácsi ülésen újabb fél százalékpontos, februárban pedig még egy hasonló mértékű kamatemelést hajt végre, amellyel 8 százalékra emelkedik az alapkamat.
A ház szerint az IMF/EU-hitelprogrammal kapcsolatos kormányzati jelzések nyomán jelentősen csökkent a soron kívüli vészkamatemelés valószínűsége. Elemzőik  szerint azonban továbbra is várhatók forintárfolyam-kilengések, és ez "kamatemelési üzemmódban" tartja az MNB-t. A szakértők közölték: legkorábban az első negyedév végére, vagy a második negyedév elejére várják az IMF/EU- megállapodás létrejöttét.
 


A csütörtöki elemzésben azonban az IMF/EU-program indulása után sem látnak jelentősebb kamatcsökkentési mozgásteret, és így nem számolnak azzal, hogy az MNB a 2009-eshez hasonló enyhítésbe kezdhet. Ugyanis "bizonyosan lesznek nehézségek" a program végrehajtásában, és emiatt "valószínűtlen", hogy a forinterősödés tartós marad.
Emellett a ház az idei évre recessziót jósol - szerintük a magyar GDP-érték 0,6 százalékkal csökken 2012-ben - emiatt további lépésekre lesz szükség az  hiánycél teljesítéséhez. Ha a kormány esetleg nem lesz hajlandó újabb takarékossági intézkedésekre, "ez nézeteltérésekhez vezethet a hitelező intézményekkel". Mindezek alapján azzal számolnak, hogy az MNB-alapkamat 2012 végéig 8 százalékon marad.  


A JP Morgan elemzői tegnapi előrejelzésükben szintén azt jósolták, hogy az MNB két részletben, egy-egy 0,5 százalékpontos emeléssel 8 százalékig emeli alapkamatát az első negyedév végéig. Azonban ha az IMF/EU-finanszírozásról szóló egyezményt - a JP Morgan alap-forgatókönyve szerint - a második negyedévben aláírják, az MNB hozzákezdhet a kamatemelések visszafordításához. Ez alapján azt várják, hogy a magyar jegybanki alapkamat év végéig 6,0-6,5 százalékra süllyedhet vissza.
 


A CMA DataVision kimutatása alapján a magyar CDS középárfolyama a csütörtöki jegyzésben 654 bázispont környékén mozgott az előző esti 667,6 bázispontos záró után. A magyar CDS-árazás második napja csökken lendületesen, kedd este még 692,1 bázisponton zárt.