Visszaeső ingatlanbefektetések

MTI/Index
2012.01.24. 10:27

A magyar ingatlanbefektetési piac forgalma tavaly 620 millió eurót (mintegy 175 milliárd forintot) tett ki, idén viszont csak 400 millió eurós forgalom várható, feltéve, hogy a vevők találnak finanszírozást a tranzakcióhoz - mondta Tim O'Sullivan, a CB Richard Ellis társigazgatója Budapesten. A visszaesés jelentős, de a 2010-ben lebonyolított 180 millió eurós forgalomhoz viszonyítva nem mondható drasztikusnak.

Tim O'Sullivan, a CBRE társigazgatója hozzátette: "Annak alapján, hogy az éves befektetési forgalom megtriplázódott 2011-ben az előző évhez viszonyítva, illetve két jelentős irodapiaci tranzakciót is lezártak az elmúlt hónapban, azt mondhatjuk, hogy a piac prémium része vonzó maradt a manapság észlelt gazdasági és politikai turbulenciák ellenére. A jelenlegi 'kilengések' után stabilizálódó piacon lassú évkezdést várunk 2012-ben. A pénzintézetek óvatos hitelezési politikája továbbra is akadályozza a potenciális vevőket abban, hogy a jelenlegi lehetőségeket kihasználják. A befektetők továbbra is megfontoltak, várakozó állásponton maradnak, amíg a stabilitás visszatér a piacokra. 2011-hez hasonlóan az év második felére várjuk az aktivitás ismételt növekedését."

Az elvárt hozam 7,25-7,5 százalék, ez megfelel a budapesti és a pozsonyi hozamnak. Varsó és Prága már túl drágának számít, mivel ott a hozam múlt év utolsó negyedében 6,25-6,5 százalék volt - erről Jos Tromp, a CBRE közép-európai kutatásért és tanácsadásért felelős vezetője beszélt.