Megvétózta az EB az NYSE és a Deutsche Börse fúzióját

2012.02.01. 11:57 Módosítva: 2012.02.01. 13:26

Versenyjogi aggályokra hivatkozva az Európai Bizottság megvétózta a New York-i NYSE és a német Deutsche Börse tervezett tőzsdei egyesülését. A brüsszeli "nem" ellen a tőzsdekonszernek az Európai Bírósághoz fellebbezhetnek. Az indoklás szerint a felajánlott engedmények ellenére az európai versenyhatóság úgy ítéli meg, hogy az egyesülés jelentős mértékben akadályozná a hatékony versenyt. A DB leányvállalata az Eurex és a NYSE leányvállalata a londoni Liffe együttesen 90 százalékos részesedést érne el a származékos termékek piacán Európában.

A DB és a NYSE üzemeltetői számos engedményt ajánlottak fel Brüsszelnek az egyesülés keresztülvitele érdekében. Felajánlották például az átfedések felszámolását származékos eszköz kereskedelemben, valamint a Liffe származékos részvényeszköz kereskedelmi üzletága értékesítését is. Ígéretet tettek emellett a származékos kontraktusok díjainak befagyasztására három évre.

A DB és a NYSE egyesülési szándéknyilatkozatukban rögzítették azt is, hogy március végéig tető alá kellene hozniuk az üzletet. Az óriástőzsde létrejöttétől azonban az Atlanti-óceán mindkét partján tartottak. A német munkavállalók állásvesztést gyanítottak az informatikai rendszerek összevonása után, amerikai politikusok pedig New York globális értékpapír-piaci jelentőségének csökkenése miatt aggódtak - mivel az egyesült tőzsdeüzemeltető vállalat főrészvényese a Deutsche Börse lett volna.