Skandiáviába készül a lengyel állami gázszállító

2012.02.24. 14:18

Skandiávia és a Baltikum a Gaz-System lengyel állami gázszállító vállalat új célpontja, Mikolaj Budzanowski kincstárügyi miniszter szerint a stratégiai jelentőségű társaság egyebek közt gázvezetékek és cseppfolyós gáz szállításával törhetne be az észak-európai piacokra, írta pénteken a cire.pl lengyel energiapiaci információs honlap.

A Gaz-System jelenleg a tengermelléki Swinoujscieben épít egy cseppfolyós gázterminált, melyet várhatóan 2014 nyarán adnak át. A beruházást nettó 2,4 milliárd zlotyra (576 millió euró) becsülik. Budzanowski a projektet a legfontosabb lengyel beruházásnak nevezte, amely az elképzelések szerint a közép-, kelet- és észak-európai gázkereskedés központjává válhat.

A terminál az üzemeltetés első szakaszában csaknem 5 milliárd köbméter földgáz fogadását teszi lehetővé, ami Lengyelország éves szükségletének 35 százalékát teszi ki. Szükség szerint a kapacitás 2,5 milliárd köbméterrel növelhető. A Gaz-System jelenleg csaknem 10 ezer kilométer gázvezetéket üzemeltet, amit az elkövetkezendő két évben több mint ezer kilométerrel kíván bővíteni, elsősorban az ország észak-nyugati és központi részében. Litvániával és Szlovákiával is tervez gázösszeköttetést, illetve a cseh-lengyel vezeték kiépítésének és egy dán-lengyel beruházásnak a lehetőségét is elemzi.