Újabb IMF-pénzt kap Írország

2012.02.28. 11:57

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) átutalta Írországnak a 2010-ben megadott mentőcsomag újabb, 3,2 milliárd eurós részletét - jelentette be a washingtoni székhelyű pénzügyi intézet. Az IMF ezzel már összesen 16,05 milliárd eurót utalt át.

Írország 2010 novemberében kapott 67,5 milliárd eurós mentőcsomagot az Európai Uniótól, illetve a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF). Az IMF részesedése a csomagban 22,6 milliárd euró. 
Írország azért kért nemzetközi pénzügyi támogatást, mert adóssága finanszírozhatatlanná vált annak következményeként, hogy az ingatlanpiaci buborék összeomlása jelentős veszteségeket okozott a szigetországi bankrendszernek, és ezeket a veszteségeket a dublini kormányzat állta.
A mentőcsomag feltételei teljesítésének negyedéves felülvizsgálatát január közepén fejezte be az EU-IMF. A hitelcsomag összeállítói szerint Írország továbbra is komoly kihívásokkal szembesül: mérsékelt a hazai kereslet, magas a munkanélküliség, miközben lassul a gazdasági növekedés főbb kereskedelmi partnereinél.

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) januárban 0,5 százalékra csökkentette Írország idei gazdaságnövekedésére vonatkozó előrejelzését az addigi 1,1 százalékról.