Legalább két év múlva árulják majd újra a Lotos finomítót

Portfolio
2012.03.02. 09:11

A következő két évben még biztos nem verik dobra a Lotos lengyel olajfinomító 53%-os állami csomgját, mondta a Reuters tudósítása szerint Mikolaj Budzanowski pénzügyminiszter.

A Lotos privatizícós folyamata tavaly év végén sikertelenül zárult, a cég iránt érdeklődők egyike sem tett végül kötelező érvényű vételi ajánlatot a vállalat többségi csomagjára. Ebben a rendkívül nyomott finomítói, vagy a kedvezőtlen piaci környezet egyaránt szerepet játszhattak, de például egy legutóbbi MOL sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a rendelkezésre álló információ is kevés volt a döntés meghozatalához.

Korábban a MOL is vizsgálta a Lotos állami csomagjának megvásárlási lehetőségét, végül (ahogy a többi érdeklődő) nem adott kötelező érvényű ajánlatot. Molnár József vezérigazgató elmondása szerint a MOL jelenleg nem az expanzív növekedésben, hanem a régiós pozíció erősítésében gondolkozik. ennek részeként új finomító vásárlása nem áll a cég szándékában, kisebb logisztikai, illetve kiskereskedelmi egységek vásárlását viszont elképzelhetőnek tartják.

A döntésben szerepet játszhat, hogy a MOL-nak már most is kényelmetlen a hatékonytalanabb finomítói által termelt veszteség.