Csökkent az infláció az OECD-térségben

2012.03.06. 13:53

Januárban tovább csökkent az infláció az OECD-térségben, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet 34 tagállamában átlagosan 2,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, szemben a decemberi 2,9 százalékkal. Ez a 2011 márciusi 2,6 százalék után a legalacsonyabb havi inflációs ráta.

Az OECD kedden közzétett jelentése szerint az infláció ütemének lassulása főként az energia- és az élelmiszerárak mérsékeltebb emelkedésének köszönhető. Az energia a januárral végződött 12 hónapban 7,4 százalékkal drágult, míg decemberben még 8,1 százalékkal, az élelmiszerárak növekedési üteme pedig 4,5 százalékról 4,3 százalékra csökkent.

A legmagasabb, 10,6 százalékos inflációt Törökországban mérték, míg Svájcban csökkent a fogyasztói árszint tavaly januárhoz képest.  Ugyanakkor az év eleje óta erőteljes emelkedésnek indultak, és valószínűleg tovább emelkednek az olajárak, ami fokozza az inflációs nyomást. Ezért a Bank of England és az Európai Központi Bank csütörtökön várhatóan nem változtat kamatain, noha monetáris könnyítést indokolna, hogy az eurózóna és Nagy-Britannia gazdasága az első negyedévben az előrejelzések szerint recesszióba kerül.