Személycsere lehet az EBRD élén

2012.03.08. 12:50

Nem számíthat második mandátumra júliusban lejáró megbízatása után Thomas Mirow, a kelet-európai beruházásokat támogató Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) német elnöke, a pozíciót valószínűleg egy francia jelöltnek kell átengedni, írta csütörtökön a Handelsblatt.

A német üzleti lap szerint a szociáldemokrata párthoz kötődő Mirow azért kényszerülhet búcsúra, mert az újrajelölést nem támogatja a konzervatív-liberális berlini koalíció. A kormány Mirow helyett Werner Hoyer, a külügyminisztérium korábbi államminisztere mellett állt ki, a liberális politikus viszont egy másik európai érdekeltségű nemzetközi pénzügyi szervezet, az uniós tagországokat kedvezményes hitelekkel támogató Európai Beruházási Bank (EIB) élére pályázott. Hoyer tavaly év végén elnyerte az EIB elnöki tisztségét, és januárban megkezdte a munkát, így az EBRD és az EIB élén is német vezető áll.

Franciaország viszont az Európai Központi Bank (EKB) igazgatóságban az év közepén megüresedő helyre nem javasol saját jelöltet, hanem Németországgal együtt Yves Mersch, a luxemburgi nemzeti bank elnöke jelölését támogatja. Az EBRD-t várhatóan egy francia szakember vezeti majd, az még nem ismert, hogy Párizs kit jelöl a posztra.