Olcsóbb olajat szeretne Szaúd-Arábia

2012.03.29. 12:18

Szaúd-Arábia a jelenleginél alacsonyabb olajárat szeretne - írta a csütörtöki Financial Timesban a szaúdi olajipari miniszter, aki szerint a nyersolaj világpiacán ma semmiféle hiányhelyzet nincs. Ali Naimi annak a véleményének ad hangot, hogy az olajárakat egyértelműen a közel-keleti térség geopolitikai feszültségei és az ellátással kapcsolatos aggodalmak hajtják fel.

Naimi szerint azonban a piac alapvetően egyensúlyi helyzetben van, "az olajhiány lehetőségének érzete" tartja magasan az olajárakat, nem pedig a tényleges ellátási helyzet, mert nincs ellátási hiány, "nincs olyan kereslet, amelyet ne lehetne fedezni".

A szaúdi szakminiszter szerint a jelenlegi magas olajárak már kezdik éreztetni hatásukat Európa gazdasági teljesítményén, kereskedelmi egyensúlyhiányok kialakulásához járulnak hozzá és inflációs nyomást gerjesztenek. Ez egy olyan "nem kielégítő helyzet", amelynek orvoslásában Szaúd-Arábia mindenképpen segíteni szeretne, elsősorban "annak a mítosznak az eloszlatásával, hogy hiány van, vagy hiány alakulhat ki".