Több pénz áramolhat Kínába

2012.04.04. 15:13

A Kínai Értékpapírszabályzó Bizottság (CSRC) 50 milliárd dollárral növelte a külföldiek számára kínai részvény- és kötvénypiaci befektetéseket lehetővé tevő program keretösszegét - jelentette be a szervezet kedden.

Minden korábbinál több intézménynek lesz lehetősége a jövőben a Kínában való befeketetésre - a kvalifikált külföldi intézményi befektető (QFII) program kvótáinak kedden bejelentett növelése ezt jelenti. A 2003-ban indult QFII program eredeti, 30 milliárdos kerete a tavasz kezdetére már javarészt kifutott, a kvóták alig 20 százaléka maradt felhasználatlan, s kérdéses volt, hogy a külföldi intézményi befektetők előtt szélesebbre nyitja vagy bezárja az ajtót a kínai vezetés.

A CSRC statisztikái szerint április elejéig 23 ország összesen 158 szervezete kapott lehetőséget a kínai tőkepiacokon való befektetésre. Szintén kiterjesztik a tavaly decemberben indított renminbi kvalifikált külföldi intézményi befektető (RQFII) program pénzügyi keretét is: az eddigi 20 milliárd jüanről (700 milliárd forint) 70 milliárdra (2,5 ezer milliárd forint) nő a kvóták összértéke.