Edit
15 °C
29 °C

121 járatát törli az Iberia

2012.04.13. 10:12

A pilóták sztrájkja miatt pénteken 121 járatát kényszerül törölni a spanyol Iberia a tervezett napi 333-ból. A pilótákat tömörítő szakszervezet, a SEPLA húsvét hétfőn indította sztrájksorozatát, amely 30 egynapos munkabeszüntetést foglal magában július 20-ig. A pilóták ebben az időszakban minden hétfőn és pénteken sztrájkolnak.

A munkabeszüntetést azért hirdette meg a pilóták szakszervezete, mert úgy értékeli, hogy az új alapítású, március 25. óta repülő Iberia Express fapados légitársaság működési feltételei veszélyeztetik az Iberia alkalmazottainak bérharcát. A közvetítési kísérletek eddig eredménytelennek bizonyultak. A pilóták szakszervezetének nem ez az első megmozdulása az új, fapados légitársaság miatt: decemberben és februárban is sztrájkoltak már. Az Iberia pilótái egyebek mellett azt nehezményezik, hogy a cég vezetése az új légitársaság járatain alacsony fizetéssel kíván újonnan felvett pilótákat és légi kísérőket alkalmazni, ami rontja az Iberiánál dolgozók alkupozícióit.

Az Iberia Express főként a veszteséges belföldi és rövid távú útvonalakon repül, miközben az anyavállalat a jól jövedelmező transzatlanti járatokra koncentrálhat.