Londoni elemzők: Brüsszel célja az ösztönzés lehetett

2012.04.27. 12:36

Az Európai Bizottság a Magyarországgal szembeni álláspont enyhítésével valószínűleg együttműködésre kívánta ösztönözni a magyar kormányt, és el akarta kerülni a magyarországi EU-ellenes érzelmek további erősödését, vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők. Szerintük a harmadik negyedévben befejeződhetnek a tárgyalások az új IMF/EU-programról.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó térségi elemzőstábja befektetők számára összeállított, Londonban pénteken ismertetett átfogó elemzésében annak a véleményének is hangot adott, hogy az EU-bizottság nyilván nem akarta "eltaszítani" Magyarországot.

A ház elemzői szerint mindemellett Brüsszelnek nem volt egyértelműen erős jogi alapja sem arra, hogy politikai feltételeket fogalmazzon meg egy pénzügyi jellegű támogatási program keretében.

A Barclays Capital londoni elemzőstábja szerint azonban ez azt is jelenti, hogy az Európai Bizottság alapállása a gazdasági jellegű kérdésekben nem feltétlenül változott, és emiatt a tárgyalások elhúzódhatnak.