Az Educatio nem csúcsbeszerző

2012.05.02. 14:10

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. közbeszerzési eljárásainak összértéke 2010−2011-ben nettó 7,08 milliárd forint volt − közölte a Napival a szervezet. Az Educatio amely egyben cáfolta a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) korrupciókutató központjának márciusi jelentésében szereplő adatot, amely szerint az Educatio elmúlt két évben lebonyolított közbeszerzéseinek tervezett szerződéses összege nettó 100,5 milliárd forint lenne. Így a nettó 7,08 milliárd forintos közbeszerzési értékkel az oktatáshoz kapcsolódó közfeladatokat ellátó Educatio nem tartozik 2010−2011-ben a tíz legnagyobb beszerző szervezet közé.

A számok közti jelentős eltérést egy munkaerő-kölcsönzésre kiírt tender okozta, amelynek értéke a Közbeszerzési Értesítő (KÉ) 2010/17-es számában megjelent hirdetmény szerint 98,6 milliárd forint volt, ám azt később − a KÉ 2010/30-as számában − az Educatio 98,6 millió forintra helyesbítette.

A BCE korrupciókutató központjának kutatói az állami Közbeszerzési Hatóság (korábbi nevén Közbeszerzések Tanácsa) által kiadott Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmények adatait dolgozzák fel, és építik saját adatbázisukat (Magyar Közbeszerzési Adatbázis néven). A kutatók márciusi jelentésükben megállapították, hogy a hatóság adatbázisa „több kardinális és részben helyrehozhatatlan hibát tartalmaz, amelyek megnehezítik vagy éppen jelentősen korlátozzák a magyar közbeszerzési adatok leíró és oksági elemzését”.