Az észt GDP-növekedés 3,9 százalékra lassult

2012.05.11. 10:59

Az erősen exportorientált Észtország gazdasági növekedése jelentős volt ugyan az idei első negyedévben, de lassult a tavalyi utolsó három hónaphoz képest - jelentette pénteken az ország statisztikai hivatala.

A hazai össztermék (GDP) 3,9 százalékkal nőtt éves összevetésben a március végével zárult három hónapban. A tavalyi utolsó negyedévben nagyobb, 4,5 százalékos volt még a gazdaságnövekedés. A tavalyi első negyedévben 9,5 százalék volt a GDP bővülése. Negyedéves összevetésben az idei első három hónapban a gazdaság 0,5 százalékkal nőtt, miután a tavalyi utolsó három hónapban 0,2 százalékkal zsugorodott. Tavaly az észt GDP 7,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi 2,3 százalék után. A kormány a korábbi 3,0 százalékról áprilisban 1,7 százalékra fogta vissza az idei gazdaságnövekedésre vonatkozó előrejelzését.

Észtországban - ahol 2011 januárja óta már euróval fizetnek - a gazdasági válság korábban jelentős visszaesést okozott. A balti államban 2008 és 2009 egészében összesen majdnem 20 százalékkal csökkent a GDP reálértékben. A tallinni kormányzat azonban gyorsan reagált a kihívásokra, és jelentős költségvetési konszolidációt hajtott végre.