Brutálisan gyenge negyedév a K&H-nál

MTI/Index
2012.05.21. 14:49

A K&H Bankcsoport 2012. első negyedévében 368 millió forint adózás utáni eredményt ért el. Ez az összeg 92%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbi eredménynél, elsősorban a deviza jelzáloghitelek végtörlesztése nyomán alacsonyabb hitelállomány és az árfolyamgát kapcsán elszámolt számviteli hatás miatt. A tisztított adózás utáni eredmény 2012 első három hónapjában 5,2 milliárd forint volt. A nem-teljesítő hitelek aránya 10,3%-ról 12,1%-ra nőtt egy negyedév alatt. A hitelezési veszteségek 9%-kal csökkentek.

A nem teljesítő hitelek aránya 10,3-ról 12,1 százalékra nőtt egy negyedév alatt, a hitelezési veszteség azonban 9 százalékkal mérséklődött. A lakossági nem teljesítő hitelek aránya a december végi 13,4-ről március végére 17,3 százalékra emelkedett, a vállalatiaké 8,8-ról 7,9 százalékra mérséklődött. A lakossági romlás okai: a végtörlesztés csökkentette a teljesítő állományt; a bank az árfolyamgát kapcsán átmenetileg felfüggesztette saját fizetéskönnyítési programját; csökkent az új kormányzati megoldásra váró ügyfelek törlesztési kedve.

A K&H Banknál az ügyfelek 28 százaléka választotta a végtörlesztést. Ez az idén közel 9 milliárd forint negatív hatással lesz a kamateredményre. Az árfolyamgát kapcsán 75 százalékos részvétellel számolnak, ennek hatása 1,3 milliárd forint az adózás előtti eredményre, amit az első negyedévben 2012 egészére elszámoltak - ismertette Hendrik Scheerlinck a K&H Csoport vezérigazgatója. A tartósan nem teljesítő ügyfelek körében a 25 százalékos leírásnak és a hitel forintra való váltásának - a jogosult ügyfelek jelenlegi értékvesztési szintjét figyelembe véve - nincs jelentős hatása az eredményre.