Gyengült a forint

2012.06.08. 16:36

Gyengült a forint pénteken az euróövezeti pénzügyi stabilitással szemben újraéledt piaci kételyek miatt. Az eurót péntek délután négy órakor 296,38 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben, szemben a csütörtök délutáni 293,37 forinttal. Miután a Fitch Ratings csütörtök este egyszerre három fokozattal leminősítette a spanyol szuverén adósságot, annak lehetőségére, hogy Spanyolország már a hétvégén uniós támogatást kérhet adósságszolgálatának finanszírozásához, pénteken ismét fokozódott a kockázatkerülés a nemzetközi érték- és devizapiacokon. A Fitch lépése péntekre teljes mértékben megsemmisítette a kínai kamatvágásnak köszönhetően a befektetői hangulatban csütörtökön bekövetkezett pozitív fordulatot.

Rontott pénteken a befektetői hangulaton az áprilisi német import két éve legnagyobb mértékű csökkenése is, valamint Ben Bernanke Fed-elnök csütörtök este tett nyilatkozata, amelyben rácáfolt azokra a piaci reményekre, hogy a Fed újabb gazdaságösztönző célú monetáris enyhítő programot indít.

Az euró a csütörtökön még jellemző 1,260 dollár feletti árfolyamról péntek délutánra már 1,245 dollárra gyengült. Az euró/dollár jegyzés alakulását a piacok tapasztalati alapon a befektetői kockázatkerülés mértékét viszonylag pontosan tükröző mutatónak tekintik. A befektetői kockázatkerülés mértéke pedig a térségbeli devizák, közöttük a forint árfolyamát alakító egyik legfontosabb tényező. A dollárt csütörtök délután 237,77 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben, míg az előző délután 232,53 forinton. A svájci frank jegyzése 246,70 forint volt az előző délutáni 244,20 forint után, a japán jen pedig 2,9940 forinton forgott, míg csütörtökön délután még 2,9168 forint volt a jegyzés. Pénteken a lengyel zloty 0,85 százalékkal 4,3041-es, a cseh korona pedig 0,62 százalékkal 25,5005-ös euró jegyzésre gyengült.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás