Drágul az autótartás Szlovákiában

Index/Napi Online
2012.07.03. 15:58

Szigorítani akar a szlovák kormány a regisztrációs díjon, egyúttal a luxusautók mellett a középkategóriás gépkocsikra is ki fogják vetni. A változás már idén ősztől várható. Az új adónemből a kormány évi 31 millió eurós bevételt remél – írja a Napi Gazdaság.

Az illeték ezentúl kortól függetlenül fog vonatkozni minden olyan autóra, ami 80 kilowattnál nagyobb teljesítménnyel bír, így érvényes lesz az igen népszerű Volkswagen és Skoda modellekre is. Összesen évi 70 000 autót fog érinteni a döntés, használtakat és újakat egyaránt. A legalacsonyabb regisztrációs díj a használt autókra vonatkozna, ez 167 euró lenne, viszont az ilyen gépjárművekből van forgalomban a legtöbb. Egy több száz kilowatt teljesítményű gépkocsira ugyanakkor már majdnem 3000 euró is kiszabható.

A tervezetet ért bírálatokra reagálva Peter Kazimír pénzügyminiszter közölte, még módosíthatnak a törvénytervezeten, de tudatosítani kell azt is, hogy a munkáltatók és a kormány elképzelései ezen a téren nincsenek összhangban. Az autógyártók szerint a regisztrációs díj nem fog jelentős hatást gyakorolni a piacra, de előfordulhat, hogy a 80 kilowatt alatti teljesítményű autók népszerűbbek lesznek.