Hatékonyabban lépne fel az adócsalók ellen az EU

Index/Napi Online
2012.07.04. 14:01

Egységes fellépést sürget az Európai Unió a tagállamok adócsalói ellen. Uniós becslések szerint az adókerülés éves szintje meghaladja az 1000 milliárd eurót, ami körülbelül tízszerese a magyar GDP-nek. Ezt akarják visszaszorítani az új akciótervvel, melyben uniós szinten egyeztetnék az adóbűncselekmények minimum büntetési tételét, EU-s adóazonosító jelet vezetnének be és bővítenék az automatikus információcsere rendszerét. Ezzel együtt erőteljesebben lépnének fel a jövedelmek adóparadicsomokba mentése ellen is – írja a Napi Gazdaság.

Bár a tagállamokból mindig erős ellenállást váltott ki az adópolitikák egységesítése, az adóügyi biztos mostani megnyilvánulása is arra utal, hogy felgyorsulhat a közös célkitűzések megvalósításának folyamata – mondta el a lapnak Békés Balázs, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda adópartnere. Hozzátette, a tervezett új feladatok egyébként az egyes tagállamokat, az Uniót és az EU-n kívüli országokat egyaránt érinthetik, mindez pedig Magyarország számára is új feladatokat jelenthet majd.

A meghatározott uniós cél az, hogy az adócsalók ne élhessenek vissza a tagállamok adójogszabályainak különbségeiből fakadó előnyökkel, és ne rejtőzhessenek el az EU-n belül egy másik tagállam adóhatósága elől. A büntetései tételek alsó határát az akcióterv uniós szinten határozná meg. A tagállamok elsődleges feladata az lenne, hogy javítsák az adóbeszedés hatékonyságát. Békés Balázs szerint a magyar adóhatóság tevékenysége összhangban van az uniós célokkal, de a terv megvalósulására több évre is szükség lehet.