Végre megveszi a Porschét a VW

Index/portfolio
2012.07.05. 11:36

Hét év után a Volkswagen végre bejelentette, hogy 4,46 milliárd euróért felvásárolja a Porsche autógyártó üzletágának azt az 50,1%-os részesedését, ami eddig még nem került a tulajdonába. A hír nyilvánosságra kerülése után a VW részvények komoly emelkedéssel, 6 százalékos pluszban nyitottak a tőzsdéken – írja a Portfolio.

A hét éven keresztül tartó huzavona azért alakult ki, mert a tranzakció csak 2014 után vált volna adómentessé, így a Volkswagennek a felvásárlás után mintegy 1 milliárd eurónyi adót kellett volna befizetnie. A mostani megállapodás után azonban a cégnek nem kell adót fizetnie a vásárlást követően. A Volkswagen tervei szerint augusztus elejére konszolidálja szektortársát. A cég szerint az idei évben a Porsche hozzájárulása a Volkswagen eredményeihez ellentételezni fogja a vételárát.

A két cég közötti felvásárlási történet még 2005-ben vette kezdetét, de akkor még a Porsche akarta felvásárolni a Volkswagent. A vásárlásra azonban a Porsche komoly eladósodása miatt meghiúsult. Eredetileg a Porsche SE holdingcég - amely a Porsche autógyártó 100 százalékos tulajdonosa és a Volkswagen többségi tulajdonosa (50.76 százalékkal) - akarta felvásárolni a nála sokkal nagyobb német szektortársát. A Porsche további, jelentős tulajdonrészt megtestesítő Volkswagen-opciókkal rendelkezett, ezek lehívásához pedig mintegy 10 milliárd eurós hitelt vett fel, amelyet a gazdasági válság közepette csak nehézkesen tudott refinanszírozni. Miután a Porsche SE nem fért hozzá a Volkswagen jelentős készpénzállományához és külső befektetőket sem talált, likviditási problémáit azzal oldotta meg, hogy megegyezett a Porsche autógyártó értékesítéséről a Volkswagen számára.