Hatalmas csalódás az építőiparban

2012.07.23. 14:04

Egy évvel ezelőtt az építőipari társaságok még arra számítottak, hogy 2012-ben újra növekedési pályára állhat az iparág, most azonban már 7,8 százalékos csökkenést jósolnak - áll a magyar építőiparról szóló kiadványban, melyet a CEEC Research a KPMG magyarországi irodájával együttműködve készített.

A KPMG könyvvizsgáló és tanácsadó cég, valamint a Közép- és Kelet-Európa építőipara lehetőségeinek kutatására szakosodott CEEC Research 100 építőipari vállalat megkérdezésével állította össze a tanulmányt.

A magyar építőipar immár 2006 óta folyamatosan hanyatlik. Tavaly 7,7 százalékos volt a visszaesés (a 2010-es adatokhoz képest), miközben a tavalyi tanulmányban megszólalók az iparág 5 százalékos szűkülésére számítottak. A jövő évre vonatkozó előrejelzéseikben a cégek nagyon óvatosak: 10 százalékuk nem tudja előre jelezni a szektor teljesítményének alakulását, közel felük szerint pedig további hanyatlás várható. Összességében a válaszadók az iparág 2,2 százalékos csökkenésére számítanak.

A válaszadók úgy érzik, növekedési lehetőségeiket több, tőlük független tényező korlátozza. Egyrészt a bürokráciát említik, de gondot okoz az is, hogy nehezen jutnak hitelhez, és a megrendelések száma is csökkent mind a magán-, mind az állami szektor részéről. A megkérdezettek 61 százaléka nyilatkozott arról, hogy kevesebb megrendelése van, mint egy évvel ezelőtt. A vállalatok kapacitáskihasználtsága a 2011-es 65 százalékról 59 százalékra csökkent az idén. A múlt évihez képest csökkent azoknak a cégeknek az aránya, amelyek nyereség nélkül, vagy kisebb veszteség mellett is elvállalnak megbízásokat. A megkérdezettek mindössze 31 százaléka nyilatkozott erről, miközben tavaly még 41 százalék volt az arányuk.