Környezetszennyezés miatt lezárták Olaszország legnagyobb acélgyárát

2012.07.27. 11:16

Környezeti és egészségügyi katasztrófa gyanújával az olasz ügyészség lezáratta a tarantói Ilva acélgyár egyes részlegeit. A kohászat munkásai tiltakoznak.

Az Ilva többi olaszországi üzemének dolgozói is csatlakoztak pénteken a tarantói fémipari szakszervezetek meghirdette tiltakozáshoz. A Fim, Fiom és Uilm szakszervezeti tömörülések határozatlan idejű sztrájkot indítottak a termelés azonnali újraindítását sürgetve. Tarantóban az érintett ötezer munkás tiltakozik a gyár előtt és a város utcáin. A tarantói ügyészség az egyik legnagyobb európai acélgyárként ismert Ilva hat termelési részlegét - köztük a kohókat - záratta le. Az olasz sajtóban közölt hatósági rendelkezés szerint az Ilva "a legalapvetőbb biztonsági előírásokat megszegve jelentős mennyiségű szennyező anyagot juttatott a környezetbe súlyos közegészségügyi veszélyt okozva".

Az ügyészség megbízására készült szakértői vizsgálat azt állítja, hogy az Ilva "katasztrofális méretű" környezetszennyezése Taranto kerületeiben ugrásszerűen megemelte a rákos megbetegedések arányát és 174 ember halálát okozta. Az Ilva nyolc vezetőjét házi őrizetbe vették, közöttük Emilio Riva volt tulajdonost.